Almanya’da Hayat: Eğitim sistemine bir temel bakış
- Aylin
- 23 Haz 2024
- 3 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 22 Tem 2024
Eğer bir delilik yapıp çocuk doğurmayı düşünüyorsan ve Almanya’da yaşayacaksan, senin için Almanya’daki eğitim sistemine bir temel bakış hazırladık.

Almanya'daki eğitim sistemi hakkında genel bilgi
Çocuklar genellikle altı yaşında okula başlar ve en az dokuz yıl okula devam ederler. Zorunlu eğitim ilkokulla başlar. Çoğu federal eyalette dört yıl, Berlin ve Brandenburg'da ise altı yıl sonra devam niteliğindeki okullara geçerler (Türkiye’nin aksine burada ortaokul ve lise olarak ayrılmıyor). Bu devam okulları farklı türlere ayrılır. Hangi öğrenci için hangisinin daha uygun olacağına öğretmenler karar verir (Hoca takarsa yandınız. Hele ırkçı biriyse geçmiş olsun). Sunulan seçenekler federal eyaletler arasında bazen farklı olabilir.
Dokuz ya da on yıllık bir eğitimden sonra gençler meslek eğitimine başlayabilir ya da okullarına devam edebilirler. 12. ya da 13. sınıftan sonra, öğrencilere üniversitede okuma hakkı veren ‘Abitur’ (genel yükseköğretime giriş yeterliliği) derecesiyle sona erer.
Almanya'da yüksek eğitim standartlarına sahip devlet okulları ücretsizdir. Öğrencilerin sadece yaklaşık yüzde dokuzu, özel okullarda eğitim görür. Almanya'da okullar tek bir merkeze bağlı değildir. Her okul bağlı olduğu federal eyaletin kültür bakanlığının sorumluluğundadır.
Kreş / Kindergarten
Çoğu ebeveynin çocuk sahibi olduktan sonra çabucak iş hayatına döndüğü için çoğu çocuk yaklaşık üç yaşından itibaren kreşe (‘Kindergarten’) yazdırılır. Yine de bazı kreşler daha erken yaşlardaki çocuklar ve bebekler için günlük bakım hizmeti sunar. Çocuklar genellikle altı yaşında ilkokula başlayana kadar kreşte kalır.
İlkokul
Almanya’da ilkokul çoğu eyalette dört yıl sürer ve bu dört yıl içerisinde çocuğun gelişimi ve ders becerileri sınıf öğretmeni tarafından değerlendirilerek sonrasında hangi okula gideceği belirlenir.
Almanya genel olarak her şeyi daha karmaşık ve zor hale getirmeyi sevdiği için bu tabii ki okul sistemi için de geçerlidir. Bu yüzden ilkokul sonrasında dört farklı okul seçeneği vardır: Hauptschule, Realschule, Gesamtschule ve Gymnasium. Çocukların ilkokuldan sonra hangi okula gidecekleri yeteneklerine, ilgi alanlarına ve becerilerine bağlıdır. Farklı okul türleri sadece dersler ve ders içerikleri açısından farklılık göstermekle kalmaz, aynı zamanda gelecekteki kariyerler açısından da farklı fırsatlar sunar.
1. Seçenek: Hauptschule
Hauptschule "temel genel eğitim" verir ve okul türleri arasında eğitim seviyesi en düşük olandır. Öğrenciler dokuzuncu sınıfı başarıyla tamamladıktan sonra orta dereceli genel okul diploması alırlar. Sonra bu diplomayla meslek okuluna yazılabilirler.
2. Seçenek: Realschule
Realschule, öğrencilere "genişletilmiş genel eğitim" vermeyi amaçlar. Onuncu sınıfın sonunda ‘Mittlere Reife’ olarak bilinen bir derece alırlar. Hauptschule öğrencileri gibi Realschule öğrencileri de okulu bitirdikten sonra bir meslek okuluna gitme imkanına sahiptir. Ancak bu okul bitirme diplomaları öğrencilere üniversite eğitimi alma hakkı vermez. Realschule’yı üstün başarıyla bitiren öğrencilere, eğitimini Gymnasium’da tamamlama hakkı tanınır.
3. Seçenek: Gymnasium
‘Çocuğum üniversite okuyup adam olacak’ diyen çoğu göçmenin altın bilet olarak gördüğü Gymnasium akademik alanda daha üst seviye bir okuldur. Beşinci sınıftan itibaren İngilizce'nin yanı sıra ikinci bir yabancı dil de öğretilir. Eyalete bağlı olarak, 12. veya 13. sınıftan sonra Abitur ile sona erer. Abitur alan öğrencilere üniversite kapıları açılır.
4. Seçenek: Gesamtschule
Gesamtschule, Almanya'daki organize okul sistemini aşma fırsatı sunuyor. Burada tüm çocuklar akademik başarılarından bağımsız olarak birlikte eğitim görüyor. Sadece 10. okul yılının sonunda bir öğrencinin hangi diplomayı alması gerektiğine karar verilmesi gerekiyor. Buna ek olarak, kapsamlı okul, zorunlu mesleki seçmeli dersleriyle pratik eğitime odaklanır.
Almanya'da eğitim sistemi: Okul tatilleri
Tatil tarihleri 16 federal eyalet arasında farklılık gösterir. En uzun tatil altı haftalık yaz tatilidir ancak başlangıç ve bitiş tarihleri her yıl ve eyaletten eyalete değişir. Yaz tatili dışında bir de her biri iki haftalık olan Noel tatili, Paskalya tatili ve son bahar tatili vardır.
Commentaires